Skip to main content

Ventilation, udluftning, rensning. Hvad er forskellen?

Ventilation, udluftning, rensning

forskel ventilere, udlufte, rense luften

Hvordan sikrer du, at den indendørs luft i dit hjem er sund? Er det bedre at ventilere, udlufte eller rense luften? Og hvad er forskellen mellem disse forskellige tilgange? Lad Daikin forklare det.

Ventilation, udluftning og rensning

Huset er et sted, hvor de daglige aktiviteter er lige så mange, som de er varierede. Vi laver mad, vasker, sover og trækker vejret der. Det er der, vi bor! Vi glemmer dog ofte, at alle disse aktiviteter forurener vores indendørs luft i hjemmet. Videnskabelige undersøgelser viser endda, at den luft, vi indånder derhjemme, i nogle tilfælde er op til fem gange mere forurenet end udendørsluften. Resultatet? Vi udvikler allergier, er trætte og lider af mange andre lidelser. Derfor er det vigtigt at genopfriske luften i vores hjem på passende vis. Okay, men hvordan gør vi det? Er det bedre at ventilere vores hjem, udlufte dem eller rense luften? Og hvad er forskellen mellem disse metoder? Ingen grund til panik, Daikin kan besvare dine spørgsmål.

Det er på ingen måde det samme!

Verberne "ventilere", "udlufte" og "rense" er ikke synonymer, når det drejer sig om at genopfriske den indendørs luft i din bolig. De beskriver ganske vist tre måder til at genopfriske luften på, men der er subtile forskelle:

  • Ventilering: Ventilation af en bolig er en kontinuerlig proces, der finder sted dag og nat. Ved hjælp af et ventilationssystem fjernes den gamle indeluft fra hjemmet og erstattes med frisk, sund luft. Ved at ventilere dit hjem kan du slippe af med allergener, fugt og mikrober, der er til stede i luften.
  • Udluftning: Udluftning er en midlertidig foranstaltning, der består i at skabe en luftstrøm inde i dit hus. Når du åbner dine vinduer og/eller døre, suges den forældede luft ud og bærer de skadelige stoffer, den indeholder, med sig.
  • Rensning: Hvis du vil rense den indendørs luft i hjemmet, skal du bruge en luftrenser. Dette elektriske apparat fjerner dårlige lugte og skadelige stoffer, som ofte forårsager allergi, fra det rum, hvor det er installeret. Ved hjælp af Streamer-teknologien sendes ioner ind i den forældede luft og omdanner de skadelige stoffer til proteiner, som derefter fjernes ved oxidation.

Hvilken teknik er den bedste?

Når vi opdager, at et rum mangler ilt eller lugter muggen, åbner vi som regel et vindue og tror, at luften vil blive godt opfrisket. Dette er dog langt fra tilfældet, især i nybyggerier og nyligt renoverede boliger, hvor isoleringsniveauet er ekstremt højt. For at afhjælpe dette problem og sikre en effektiv genopfyldning af indeluften er den mest effektive løsning derfor at ventilere din bolig korrekt. For at gøre dette er et ventilationssystem uundværligt! Alle Daikins ventilationssystemer anvender også varmegenbrug, så den friske luft, der kommer ind i hjemmet, altid er varm, i modsætning til den luft, der kommer ind gennem en åben dør eller et åbent vindue. Så der er ingen grund til at skrue op for varmen, når du udlufter et rum og dermed heller ikke at bekymre dig om din næste energiregning.

Vil du være sikker på, at du indånder den reneste luft, der findes? Så er det tilrådeligt at kombinere dit ventilationssystem med en luftrenser. Denne enhed optimerer velvære og renser store mængder luft uden at udsende støj. Daikin tilbyder endda apparater, der kombinerer luftrensning og befugtning og sikrer, at du indånder luft med det ideelle fugtighedsniveau.

Hvornår skal du udlufte dit hjem?

I princippet vil installation af et ventilationssystem og/eller en luftrenser gøre det unødvendigt at udlufte dit hjem, men i nogle tilfælde kan det stadig være nyttigt med en ekstra tilførsel af frisk luft:

  • Når du lige har brugt maling, lim eller andre kemikalier i dit hjem.
  • Hver morgen, efter at du er stået op.
  • Når du arrangerer fester med mange mennesker til stede.

I disse få tilfælde er det mere end nok at udlufte dit hjem i et kvarter. Hvis du lader dørene og vinduerne stå åbne længere, kan det afkøle væggene i dit hjem, hvilket vil kræve mere tid til at varme dem op igen (og det vil også koste dig flere penge). Glem heller ikke at slukke for varmen, når du lufter din bolig ud, for at hjælpe med at skåne miljøet og spare penge på din energiregning.

Vil du også gerne nyde et behageligt indeklima og frisk, sund luft? Kontakt os for at få flere oplysninger om vores ventilationssystemer og luftrensere.

Relaterede emner

Hjælp til forhandlere

Hjælp til arkitekter og konsulenter