Skip to main content

Lider du af høfeber? Forbered dig i god tid i forvejen.

Dit hjem, en allergenfri zone

ventilation mod høfeber

Det smukke vejr er tilbage, hvor dejligt! Men det betyder også starten på pollensæsonen... Er du en af de 3 millioner danskere, der lider af høfeber? Betyder solskinnet en næse, der løber, og allergi for dig, selv med de råd og den medicin du får? Vidste du, at det er meget nemt at lindre din høfeber ved at indføre gode ventilationsvaner i dit hjem? Tjek vores tips!

Hvad er høfeber egentlig?

Midt på sommeren har du pludselig alle symptomerne på forkølelse: Din næse løber eller er tilstoppet, du nyser, dine øjne løber i vand, du har hovedpine ... Du har måske endda ondt i halsen eller munden. Kort sagt, du har absolut haft det bedre. Er disse symptomer bekendt? Så lider du sandsynligvis af høfeber. Når pollenindholdet i græsser eller træer kommer i kontakt med slimhinderne i din næse eller dine øjne, opstår der en allergisk reaktion. For at finde ud af, om du rent faktisk har høfeber, er det bedst at gå til din praktiserende læge for at få foretaget en allergitest. Glem ikke krydsbestøvningstesten: Personer med høfeber reagerer med større sandsynlighed allergisk på visse frugter og grøntsager, som indeholder de samme allergener som pollen.

Hvornår starter høfeber-sæsonen?

Det sværeste ved høfeber er, at den kan vare fra februar til august, afhængigt af hvilken type pollen du er allergisk over for. For nogle mennesker varer høfeber-sæsonen kun en måned, mens den for andre varer meget længere. Uanset hvad, jo mere pollen der er i luften, jo mere udtalte vil dine symptomer være. Det er derfor vigtigt at vide, hvornår blomstringsperioderne er, så man kan træffe de nødvendige foranstaltninger.

● Græsser: Maj til september.

● Nælde: Juni til september.

● Birk: Marts til maj.

● Fyr og gran: April til maj.

● Eg og kastanje: April til juni.

● El og hassel: Februar til maj.

● Syren: Maj til august.

● Vejbred: Maj til september.

● Sankthansurt: Juli til august.

● Cypres: Marts til maj.

De første skridt i forbindelse med høfeber

Det første, du skal gøre, er at følge din læges anbefalinger, men hvis du ved, hvilke pollen du er allergisk over for, er det bedst at undgå dem. Du må f.eks. ikke slå græsplænen, hvis din allergi skyldes græsser. Er du allergisk over for birkepollen? Du skal ikke engang tænke på at gå en tur i parken... Der findes utallige websteder, der indeholder en liste over de forskellige koncentrationer af pollen. Følg anbefalingerne, og undgå udendørs motion. Men du vil helst ikke være nødt til at blive indendørs? Hvorfor så ikke tilbringe en dag ved havet?

Farvel til pollen i hjemmet

For at begrænse dine symptomer er den ideelle fremgangsmåde at blive hjemme ... så længe din bolig ikke indeholder pollen. Luk vinduerne, og vælg en smart luftrenser, der filtrerer pollen, så du stadig kan nyde frisk luft. Pollenpartikler kan ikke tåle fugt, og derfor kan det være en god idé at gøre dit hjem grundigt rent, vaske hår, inden du går i seng, og tørre dit vasketøj indendørs.

Undgå yderligere irriterende stoffer

Ud over pollen skal du undgå andre kilder til irritation, f.eks. cigaretter eller stærke lugte. Hvis du har ømme øjne, må du ikke bære kontaktlinser, og du skal skylle øjnene regelmæssigt med varmt vand. Frem for alt må du ikke gnide dem!

Relaterede emner

Hjælp til forhandlere

Hjælp til arkitekter og konsulenter