Skip to main content

Hvad påvirker kapacitetsbehovet?

Igennem tiderne har vi søgt at forbedre komfortniveauet i vores omgivelser. I de koldere egne har vi forsøgt at skabe varme og i varmere områder, at køle omgivelserne ned, fordi vi hverken kan arbejde eller slappe af, hvis vi ikke har det godt. Den termiske komfort, der er så afgørende for vores trivsel, påvirkes af tre basale faktorer:

Den menneskelige faktor

Vores påklædning og aktivitetsniveau, og hvor længe vi bliver i de samme omgivelser

Vores rum

Stråletemperatur og omgivende temperatur

Luften

Dens temperatur, hastighed og fugtighed.

Blandt disse påvirkninger er den menneskelige faktor en smule uforudsigelig. De andre kan styres til at levere den eftertragtede følelse af velvære.

Ændrede mønstre for byggeri, arbejdsmetoder og graden af indendørs brug har skabt nye parametre, som designerne skal tage højde for.

Moderne byggeri genererer f.eks. langt mere varme end byggeri fra f.eks. 50 år siden, og det er der flere grunde til:

Solpåvirkning

Udviklingen i byggeteknologien har øget brugen af glas i byggerier - solpåvirkningen er enorm, selv når der bruges specialglas.

Mennesker

Et øget antal mennesker, som hver især generer, hvad der svarer til 120 W/h varme, proppes rutinemæssigt ind på kontorer.

El-udstyr

Computere, printere m.m. er standardudstyr på kontorer og også varmeproducerende.

Belysning

Mange moderne butikker ville kunne opvarmes alene via deres belysning. En varmeøgning svarende til 15-25 W/m2 er ikke  unaturlig i Europa.

Ventilation

Ventilation med varm luft udefra, udgør også en faktor.

Hjælp til forhandlere

Hjælp til arkitekter og konsulenter