Skip to main content

Hvad er årsbaseret virkningsgrad (SCOP og SEER)?

Årsbaseret virkningsgrad

Årsbaseret virkningsgrad er en måde, hvorpå man måler den reelle energieffektivitet for varme og køling fordelt over et år. Målingen giver en mere realistisk angivelse af et systems energieffektivitet og miljøpåvirkning.

Denne måde at vurdere energieffektiviteten på har sin oprindelse i EU’s direktiv om Energirelaterede produkter (ErP) (Eco-design-direktivet), som angiver de minimale Eco-designkrav, som fabrikanternes energiforbrugende produkter skal overholde.

Årsbaseret virkningsgrad kræver et nyt vurderingssystem for varme- og køleprodukter, som skal anvendes af alle fabrikanter.

  • Værdien af faktoren for årsbaseret energieffektivitet for køling (SEER - Seasonal Energy Efficiency Ratio) 
  • Værdien for ydelseskoefficienten på årsbasis for varme (SCOP - Seasonal Coefficient of Performance) 

Årsbaserede vurderinger

De årsbaserede vurderinger afspejler en varmepumpes reelle energiforbrug baseret på dens energieffektivitet over et helt år. SEER og SCOP måler det årlige energiforbrug og energieffektiviteten ved en typisk dag-til-dag anvendelse. De tager på lang sigt højde for temperatursvingninger og standbyperioder for at give et tydeligt og pålideligt billede af den typiske energieffektivitet over en hel varme- eller kølesæson.

Daikins produkter overholder ErP, fordi de er designet til årsbaserede virkningsgrader. Daikin har et helt sortiment af klimaanlæg, der er optimeret til de årsbaserede virkningsgrader.

 

Hjælp til forhandlere

Hjælp til arkitekter og konsulenter