Skip to main content

Løsninger til indendørs luftkvalitet

Arbejd i stilhed for at sikre dit velbefindende - uanset hvor du befinder dig

Den indendørs luftkvalitet er vigtig

Indendørs luftkvalitet (IAQ) henviser til luftkvaliteten i en bygning eller struktur, som bygningens brugere indånder hver dag.

Læs mere

Ventilation

Ventilationsanlæg bringer frisk udendørs luft ind, mindsker koncentrationen af og fjerner forurenende stoffer, fjerner gammel luft og afbalancerer fugtighedsniveauerne.

Læs mere

Filtrering

Et filtreringstrin er nødvendigt til at rense den friske luft, der kommer ind. Højeffektive luftfiltre kan hjælpe med at opfange de fleste luftbårne partikler.

Læs mere

IAQ-løsninger

Hvad kan du gøre for at understøtte bedre IAQ? Find de rette løsninger og servicer til klimastyring hos dig. Giver sunde og sikre bygninger.

Læs mere

Hvorfor indendørs luftkvalitet er så vigtig

bg-image

Indendørs luftkvalitet (IAQ) henviser til luftkvaliteten i en bygning eller struktur, som bygningens brugere indånder hver dag.

Ved planlægning af nye beboelsesbygninger, skoler, kontorer eller mindre erhvervsbygninger skal der tages højde for mange ting. Ud over strukturelle faktorer er der også elementer som opvarmning, køling og noget, der ofte forsømmes: Den indendørs luftkvalitet.

Vidste du, at den indendørs luft, vi indånder, hvad enten det er hjemme, på kontoret eller på et hotelværelse, faktisk kan være meget mere forurenet end luften udenfor?

  • 90 % af vores liv leves indendørs
  • Den indendørs luftkvalitet kan være 2 til 5 gange dårligere end den udendørs luftkvalitet på grund af forurenende stoffer som fx pollen, bakterier osv.

Indendørs luftforurenende stoffer og partikler

Med det korrekte system (aircondition, ventilation, luftrensningsudstyr) kan luftforurenende stoffer som pollen, sporer, cementstøv, bakterier, vira eller kim blive filtreret fra luften.

Jo mindre disse partikler er, jo farligere er de for vores helbred, derfor kategoriseres partikelstoffer ud fra deres størrelse.

Illustration af luftforurenende stoffer indendørs
bg-image
Partikler og aflejringsområder i menneskekroppen

Partikler og aflejringsområder

Jo lettere og mindre en partikel er, jo længere tid forbliver den i luften.

• PM10: Alle partikler op til 10 µm (0,01 mm)

Aflejring i næse og svælg i det menneskelige åndedrætssystem

• PM2,5: Alle partikler op til 2,5 µm (0,0025 mm)

Er små nok til at trænge ind i vores lunger

• PM1: Alle partikler op til 1 µm (0,001 mm = 1 mikron)

Er små nok til at finde vej gennem alveolernes cellemembraner og ind i vores blodcirkulation og forårsage livstruende sygdomme

På grund af deres skadelighed (høj risiko for hjerte-kar-sygdomme), holdbarhed og frekvens, er det især partikler mindre end 2,5 μm (dvs. PM2,5 og PM1), der kræver vores opmærksomhed.5 komponenter der har betydning for indendørs luftkvalitet

Komponenter der har betydning for kvaliteten af indendørs miljøet

  1. Ventilation: Sikrer, at der kommer frisk og ren luft ind

  2. Energigenvinding: Giver energibesparelser ved overførsel af varme og fugt mellem luftstrømme og bidrager på den måde til at bringe luftforsyningen til de krævede indendørs betingelser med hensyn til temperatur og luftfugtighed

  3. Lufthåndtering: Leverer den nødvendige behandlede luft for at optimere energieffektiviteten for det indendørs HVAC-udstyr

  4. Luftbefugtning: Sikrer det ønskede fugtighedsniveau i det konditionerede rum

  5. Filtrering: Sikrer ren og sund luft ved at bortfiltrere pollen, støv, lugte og andre forurenende stoffer, der er skadelige for vores helbred

Lad os se nærmere på ventilation og filtrering, 2 komponenter, der er direkte forbundet med forbedret indendørs luftkvalitet

Ventilation

bg-image

Ventilationssystemer sikrer optimale klimaforhold ved at give et frisk, sundt og behageligt miljø i bygninger i alle størrelser og til forskellige anvendelser.

I et helt lukket rum i en bygning kan luften ikke nemt komme ind i/ud af rummet, hvilket medfører, at luftforurenende stoffer forbliver og ophobes i rummet. Dette kan påvirke sundheden for personer i rummet. Ventilation er afgørende for fortynding og fjernelse af disse luftforurenende stoffer.

Et velholdt ventilationssystem og tilstrækkelig luftfornyelse har vist sig at være en effektiv løsning til at beskytte mennesker mod forurenende stoffer, herunder vira.

5 Daikin ventilationsprodukter

Daikin ventilationsprodukter integreres problemfrit i en komplet varmepumpeløsning, så du reducerer antallet af individuelle systemer og brugen af uafhængige leverandører til dit HVAC-R-system.

For at opnå optimal ventilation opretholder Daikin de højeste standarder for energieffektivitet og har en bred vifte af muligheder for at opnå den nødvendige filtrering og de hygiejniske niveauer dit projekt kræver.

Filtrering

bg-image

Viruspartikler kan sætte sig på større støvpartikler eller dråber og bevæge sig gennem en bygning. Infektionssygdomme kan kontrolleres ved at afbryde de transmissionsveje, der anvendes af et patogen. Brug af højeffektive luftfiltre i aircondition- og ventilationssystemer kan hjælpe med at opfange de fleste luftbårne partikler, reducere koncentrationen af bakterier og vira i luften og dermed risikoen for overførsel via luften.

bg-image

Klassificering af filtereffektivitet

ISO 16890

Med introduktionen af den nye ISO 16890-standard er filterklassificeringen baseret på kapaciteten til at filtrere visse partikler ud i henhold til partikelstørrelsen.

Et luftfilter kan betegnes som filtergruppe ISO ePM1, hvis den minimale filtereffektivitet er mindst 50 % (filteret fjerner mindst 50 % eller flere partikelstørrelser ≤1 μm), som du kan se i tabellen.

Den gennemsnitlige filtereffektivitet er også angivet. Hvis den gennemsnitlige effektivitet for ISO PM1 partikler er 68 %, bliver klassificeringen PM1 65 %, da den gennemsnitlige effektivitet afrundes ned til nærmeste 5 %).

HEPA-filtre

HEPA-filtre giver en ekstrem effektiv filtrering af partikler, og mindst 99,95 % af partikelindholdet med en diameter på 0,3 μm skal blive filtreret fra!

Derfor er HEPA-filteret mere effektivt end et ePM1 filter.

Filtergruppe
(ISO 16890)

Filtreringens partikelstørrelse (μm)Filtrerings
effektivitet
Partikelstoffer
der filtreres fra
ISO ePM10,3 ≤ x ≤ 1​≥ 50 %Nanopartikler, udstødningsgasser, vira
ISO ePM2,50,3 ≤ x ≤ 2,5​≥ 50 %Bakterier, svamp og skimmelsvamp
, pollen, tonerstøv
ISO ePM100,3 ≤ x ≤ 10​≥ 50 %Pollen, ørkenstøv
ISO grov0,3 ≤ x ≤ 10< 50%Sand, hår
*ePM = effektivitet overfor partikelstoffer​

Klasser for HEPA-filter

HEPA klasseTilbageholdelse (gennemsnit)
H13> 99,95%
H14> 99,995%
H15> 99,9995%
H16> 99,99995%
H17> 99,999995%
bg-image

NYHEDSBESKED: Institut Pasteur de Lille evaluerede effektiviteten i Daikins luftrensere i forhold til åndedrætsvira

Daikins luftrensere er yderligere et tiltag i kampen mod åndedræftssygdomme.
Se resultaterne fra testen på menneskelige coronavirus HCoV-229E og influenza H1N1 fra Institut Pasteur de Lille.

Tilbehør til luftdesinfektion ved filtrering

Med et godt filtreringssystem kan du indfange meget små partikler fra luftstrømmen, men de opfangede vira, bakterier og svampe bliver ikke inaktiveret. De kan stadig replikere og potentielt forårsage sygdomme.

For at forhindre dette er luftdesinfektion påkrævet.

Flash Streamer

Førsteklasses luftbehandling via unik Flash Streamer-teknologi

Daikins patenterede Flash streamer-teknologi inaktiverer mere end 99,9 % af den nye coronavirus (SARS-Cov-2).

Den massive streamerudledning rammer allergener og farlige kemiske stoffer, idet deres overfladeproteiner nedbrydes og fragmenteres, for derefter at blive ødelagt via oxidering.

Under testen blev allergener placeret på elektroden på streamerudledningsenheden og derefter fotograferet gennem et elektronmikroskop efter bestrålingen.

(Prøvningsorganisation: Yamagata University and Wakayama Medical University)

Allergener fotograferet gennem et elektronmikroskop efter bestråling.

UV-C-lys

Ultraviolet energi inaktiverer virus-, bakterie- og svampeorganismer, så de ikke kan replikere og potentielt forårsage sygdom.

Hele UV-spektret kan inaktivere mikroorganismer, men UV-C-energi (bølgelængder på 200–280 nm) giver den mest bakteriedræbende effekt.

Desinfektion og rensning via UV-C-lys er udbredt på hospitaler.

UV-C-lys udgør dog en sundhedsfare for menneskekroppen.

Ved at behandle recirkuleret og frisk luft med UV-C-lys direkte i luftbehandlingsenhederne kan der opnås ren luft uden mikroorganismer uden at udsætte menneskekroppen for skadeligt UV-lys.

Illustration af desinfektion via UV-C-lys i en luftbehandlingsenhed.

Daikin IAQ-løsninger til ethvert behov

Det er tid til at få friskere, sundere og mere komfortable indendørs rum. Så alle kan trække vejret let.

Download vores hvidbog for at finde ud af, hvordan forbedret indendørs luftkvalitet kan gavne alle.

Hjælp til forhandlere

Hjælp til arkitekter og konsulenter