Skip to main content

Find den ideelle temperatur til dit hjem

Det kan være svært at bevare den hyggelige varme om vinteren uden konstant at skulle justere rumtemperaturen, især i ældre utætte huse, hvor det trækker. Tricket at finde den perfekte indstilling for dit varmesystem – en indstilling, der giver dig den højeste komfort og størst mulig effektivitet fra dit varmesystem.

Er der et magisk tal?

Den mest almindelige temperatur året rundt er 21-22°C. Det kan dog variere fra person til person, hvad behovet er (babyer, ældre og syge kan have behov for højere temperaturer). 

Så når du planlægger den "ideelle" komforttemperatur i din bolig, er det første spørgsmål, du skal stille: Hvor varmt vil du og de andre beboere i din bolig have det? 

Hvad nu, hvis det er for varmt?

Omgivelserne, vi lever i, har direkte indvirkning på vores velbefindende – og når det er for varmt, er det ofte svært at falde i søvn og sove godt. Børn er særligt følsomme over for rumtemperaturen – og for nogle vil et for varmt (og som standard for tørt) hjem udløse vejrtrækningsproblemer, hvilket kan føre til mere alvorlige luftvejsproblemer.

Ældre mennesker lider også mere i et meget varmt rum, og overophedning om natten anses for at være en medvirkende faktor til alvorlige problemer, som hjerteanfald, slagtilfælde og astma.

Overophedning har også åbenlyse omkostningsmæssige konsekvenser. Selv for dem, der ikke behøver at tænke på økonomien, er det ikke smart at bruge værdifulde ressourcer til opvarmning, du ikke har brug for.

Hvad nu, hvis det er for koldt?

Nogle mennesker kender måske en person, der holder af at fortælle folk, at de bare skal "tage noget mere tøj på" i stedet for at skrue op for varmen – og det er en sparsom tilgang til livet.

En anden overvejelse her er komforten. Hvis man har det for koldt, kan det også være svært at sove, og også at koncentrere sig om studier eller arbejde. Hvis du bor sammen med en, der er studerende, eller som arbejder hjemmefra, er det også noget, der skal med i overvejelserne.

Hvis du har det for koldt, kan det også føre til muskelsmerter og træthed, da kroppen ikke kan slappe af, når den hele tiden skal kæmpe mod kulden. Appetitten kan også være større, når det er koldt, så vi kan have en tendens til at overspise, når vi forsøger at holde varmen. Det kunne være grunden til, at så mange af os forsøger at kaste disse "vinterkilo", når foråret atter kigger frem!

Hvordan finder vi den helt rigtige temperatur?

Som tidligere nævnt, vil den "rigtige" temperatur afhænge af husstanden. Installation af et klimaanlæg i høj kvalitet med omvendt cyklus sætter dig et skridt foran, men det er også godt at sikre dit hjem mod træk, at kontrollere din isolering, at sørge for, at du har masser af let sengetøj, og at indstille din termostat til den lavere ende af det aftalte temperaturområde. Husk, at du ikke kan styre årstiderne, men du kan styre komforten i dit hjem.

Vidste du det?

Et klimaanlæg med omvendt cyklus kaldes også en “varmepumpe”. Den trækker simpelthen varme fra luften udenfor, selv midt om vinternætterne, og fører den indendørs ved brug af et kølemiddel til opvarmning (eller afkøling) af luften, før den fordeles rundt i rummet. Varmepumper er en effektiv måde til at holde dit hjem varmt hele vinteren.

Relaterede artikler

Hjælp til forhandlere

Hjælp til arkitekter og konsulenter