

Det, der er ukendt, bliver ofte misforstået. Og der er mange misforståelser om, hvad gulvvarme er, og hvordan den fungerer. Det er på tide, at vi én gang for alle får rettet op på det. Vi vil vise dig, hvordan dette bæredygtige og omkostningseffektive system fungerer, og hvorfor det vil være et fremragende valg til dit hjem.
Typer af gulvvarme
Før vi ser nærmere på myterne, skal vi først se på de forskellige typer gulvvarme.
I øjeblikket findes der to typer gulvvarmesystemer: Elektriske systemer og hydrauliske systemer, der kører på varmt vand. Det hydrauliske system leveres også i to forskellige infrastrukturer, der kaldes et tørt system og et vådt system, og forskellen mellem de to handler om, hvordan rørene er sat op.
For vandsystemer er rørene støbt ned i gulvfundamentets øverste lag, mens de i tørre systemer ligger lige under gulvbrædderne og fungerer som varmeledere. Man finder normalt den "våde" hydrauliske variant i nye byggeprojekter, mens den tørre version og de elektriske systemer er bedst egnet til renoveringsprojekter.
Nu, hvor du kender lidt til den tekniske side af gulvvarme, er det tid til at se nærmere på de misforståelser, der omgiver den.

Myte 1: Gulvvarme er meget dyrere end radiatorer
Det er sandt, at prisen for installation af gulvvarme er 30 % dyrere end traditionelle radiatorer. Men gulvvarme er en investering, der betaler sig i det lange løb. Da systemet er mere energieffektivt og kræver mindre vedligeholdelse, vil brugerne opdage, at deres elregninger, og de samlede systemomkostninger er meget lavere end ved traditionelle radiatorer.
Myte 2: Et hus med gulvvarme bliver aldrig varmt
Selvom det er sandt, at gulvvarme ikke producerer så meget varme som en konventionel radiator, så genererer den nok varme til at skabe et behageligt miljø. Systemet arbejder på at fordele varmen jævnt over hele gulvets overflade, så rumtemperaturen kan nå op på 25 °C. Husejere kan endog sætte termostaten et par grader lavere og alligevel være sikre på, at de ikke mister varme.


Myte 3: Gulvvarme er teknisk elektrisk opvarmning
Selvfølgelig kører den elektriske gulvopvarmning på elektricitet, mens hydrauliksystemet kører på varmt vand og centralvarme. Der er også mulighed for at tilslutte et gulvvarmesystem til en varmepumpe. Varmepumpen kræver lidt elektricitet, men den kan også fremskaffes via vedvarende energi. Da gulvvarme fungerer godt sammen med konstante lave temperaturer, er det ideelt sammen med en varmepumpe.
Myte 4: Med gulvvarme tager det længere tid at opvarme et hus og temperaturen er aldrig ensartet
Mens den elektriske gulvopvarmning fungerer næsten lige så hurtigt som radiatorer, reagerer hydrauliksystemerne lidt langsommere. Men det betyder ikke, at du skal fryse, når det er koldt udenfor. Det er vigtigt, at du finder ud af, hvordan dit system skal indstilles, så det passer bedst til dine behov. Hvis du f.eks. har et hydrauliksystem, kan du ændre indstillingerne for at sikre, at rumtemperaturen kun falder tre grader om natten eller helt slå nattesænkningen fra.


Myte 5: Gulvvarme installeres kun i gulvet
Det kan være en smule overraskende, men du kan faktisk installere gulvvarme andre steder end i gulvet. Du kan også installere den i vægge eller lofter for at opvarme rum endnu hurtigere (det er dog ikke så almindeligt i Danmark). Overordnet set optager gulvvarme ikke ekstra plads, så den kan integreres perfekt i enhver moderne indretning.
Myte 6: Gulvvarme giver hævede fødder
I de tidlige gulvvarmesystemer kunne rumtemperaturen stige til mere end 35°C, og hvis det var tilfældet, kunne dine fødder hæve op. Men med de nuværende systemer i dag opstår disse situationer ikke længere, især ikke hvis dit hus er godt isoleret. Ved at kombinere gulvvarme med en varmepumpe, der kan køle, kan du også køle din bolig ned. Hvilket er fantastisk på en varme sommerdag.


Myte 7: Gulvvarme er usundt
Gulvvarme forhindrer cirkulation af støvpartikler, hvilket kan forårsage allergi eller sygdom. Husejere kan også drage fordel af den bedre luftfugtighed og et sundere miljø uden støvmider og mug. Det er en ren win-win historie for personer, der lider af allergi eller luftvejsproblemer.
Myte 8: Du kan ikke kombinere gulvvarme med trægulv
Hvis du tager højde for visse faktorer, kan du nemt kombinere gulvvarme og trægulv. Hvis du har en stabil trætype, der er modstandsdygtig over for fugt og i flerlags version, hvor brædderne er op til 15 cm brede, kan det sagtens lade sig gøre!
